kseeb sslc science solutions for Chapter 3 How do organisms reproduce ?

KSEEB SSLC Science Solutions
Chapter 3 How do organisms reproduce ?

LearnFatafat offers free Solutions for SSLC Science Chapter 3 How Do Organisms Reproduce ?. Chapter covers the topics like what is reproduction?, asexual mode of reproduction, sexual reproduction in humans and flowering plants,reproductive health and more. Check video lessons, notes and MCQ quizzes for SSLC Science Chapter 3 How Do Organisms Reproduce ? click here to buy.

Solutions for SSLC Science Chapter 3 How Do Organisms Reproduce ?

1. Asexual reproduction takes place through budding in

(a) amoeba. (b) yeast. (c) plasmodium. (d) leishmania.

Answer: (b) yeast.

2. Which of the following is not a part of the female reproductive system in human beings?

(a) Ovary (b) Uterus (c) Vas deferens (d) Fallopian tube

Answer: (c) Vas deferens

3. The anther contains

(a) sepals. (b) ovules. (c) carpel. (d) pollen grains.

Answer: (d) pollen grains.

4. What are the advantages of sexual reproduction over asexual reproduction?

Answer: Following are advantages of sexual reproduction over asexual reproduction

  • More variants are produced in sexual reproduction. This is not found in asexual reproduction.
  • Offspring acquires characteristics of both parents
  • Survival of species is ensured

5. What are the functions performed by the testis in human beings?

Answer: Following are the functions performed by testis

  • Production of sperms in males
  • Production of testosterone, a hormone, responsible to secondary sexual characteristics in males.

6. Why does menstruation occur?

Answer: Process in which blood and mucous flows out every month from vagina is called as menstruation. Every month egg is released from one ovary and uterus prepares itself to receive fertilized egg. Lining of uterus becomes thick to provide nourishment to fertilised egg. In absence of fertilization, lining of uterus breaks and releases in form of blood and mucous from vagina.

7. Draw a labelled diagram of the longitudinal section of a flower.

Answer:

NCERT Solutions Class 7 Chapter 12 Q5 answer : reproductive parts of flower

8. What are the different methods of contraception?

Answer: Following are different methods of contraception –

  • Mechanical Barriers: Condoms used in males and similar coverings in females can help to avoid male gamete i.e. sperm to enter in female reproductive organ. This helps in prevention of pregnancy and also prevents from sexually transmitted diseases.
  • Changing Hormonal Balance: Use of oral pills by women changes the hormonal balance of the body. Because of which female gamete, egg is not released and hence fertilization did not occur.
  • Copper T: Copper-T are placed in uterus which prevent release of egg and hence the fertilization.
  • Surgical Methods: In females surgical method can be used to block fallopian tube so that female gamete egg will not released. In males surgical method can be used to block vas deferens so that male gamete sperm will not be released.

9. How are the modes for reproduction different in unicellular and multicellular organisms?

Answer: Reproduction in unicellular organisms takes place through cell division of entire cell. Mainly it takes place through fission, budding, etc. in multicellular organisms reproduction takes place through reproductive organs. These organisms produce new offspring by vegetative propagation, formation of spore, etc. in humans and plants new offspring is produced by the mode of sexual reproduction.

10. How does reproduction help in providing stability to populations of species?

Answer: Reproduction is needed for continuation of species. Thus, it maintains stability of population of a particular species, as new individual produced have same or similar characteristics as their parent. For this reasons cats gives birth to cats, or a human gives birth to a human.

11. What could be the reasons for adopting contraceptive methods?

Answer: Contraceptive methods are those methods that avoid fusion of male gamete and female gamete.Following are the reasons why there is need of adopting contraceptive methods –

  • Prevent unwanted pregnancies.
  • To prevent sexually transmitted disease e.g. bacterial infections, such as gonorrhea and syphilis, Viral infections, such as HIV-AIDS and warts.
  • For population control

KSEEB SSLC

Access SSLC video lessons online (internet required) or offline(internet not required) in SD Card, Pendrive, DVD, Tablet.

Chapter 3 – How Do Organisms Reproduce ?

3.01 Reproduction

3.02 Asexual Mode of Reproduction

3.03 Sexual Reproduction in Flowering Plants

3.04 Sexual Reproduction in Human

3.05 Reproductive Health